Københavns Akvarieforening
Forsiden  Foreningen  Møder  Akvariebladet  Galleri  Faktasider  Links 

Forsiden / Foreningen / De gamle koryfæer / Jes Trøst Jørgensen
Jes Trøst Jørgensen

 
6AKVARIEBLADET 1999:
 
Jes Trøst Jørgensen er død
 

Vort mangeårige medlem og æresmedlem, Jes Trøst Jørgensen, er død den 11. april 1996, 82 år gammel. Jes Trøst Jørgensen var med til at stifte Århus Akvarieforening i 1936, hvor han i en lang årrække var formand. Endvidere var han kendt som formand for Jydsk Akvarie Union, og som en af dem, der redigerede Unionens Akvarieblad gennem mange år.

 

Hans store kærlighed til akvariehobbyen havde han allerede som dreng. I 31 år boede han i Malling, hvor der i kælderen stod ikke mindre end 42 akvarier. Her opdrættede han mange forskellige fisk, og det er hans erfaringer, mange akvarister gør brug af, når de sætter fisk i leg.

 

Jes Trøst Jørgensen kender de fleste akvarister som forfatter til en lang række akvariebøger. I 1952 udkom hans første bog: AKVARIER OG AKVARIEFISK. Både 1. og 2. oplag blev udsolgt det første år! 2. udgave udkom i 1960, og 3. i 1964. I 1964 udkom Jes’ 2. bog: LEG MED AKVARIEFISK, som handlede om en ganske almindelig akvarists oplevelser og glæder med akvariefisk – og det var hans egne! I 1967 udkom den 3. bog: GUPPY-BOGEN, Nordens første håndbog om Guppy’en og dens mange facetter. Og endelig i 1969 udkom 4. og 5. (og sidste) akvariebog: DE FØRSTE AKVARIEBØGER 1 og 2. I alt blev alle Jes’ akvariebøger solgt i 34.000 eksemplarer.

 

Udover akvariebøgerne skrev Jes Trøst Jørgensen også mange dyrebøger, samt en del digte for både børn og voksne. En overlæge på Ortopædisk Hospital i Århus, hvor han en overgang var indlagt, opdagede, at Jes lå og skrev digte. Da Jes fik udgivet sin første digtsamling, var Aage Berntsen, som overlægen hed, med til at vælge ud. Digtsamlingen fik selvfølgelig titlen: KÆRLIGHED OG PLATFOD.

 

Jes Trøst Jørgensen startede i 1969 sammen med sin kone forlaget Tommeliden, og den første bog forlaget udgav, var selvfølgelig skrevet af Jes selv. Han var også en flittig bogforlægger, og han udgav mange bøger af en lang række danske forfattere, bl.a. af Torben Nielsen (Nitten Røde Roser).

 

Med Jes Trøst Jørgensen’s bortgang mistede ikke blot lyrikken, men også akvariehobbyen, en kær og sand ven.

 

Æret være Jes Trøst Jørgensens minde.

 

Tage Billeskov


Print this page