Københavns Akvarieforening
Forsiden  Foreningen  Møder  Akvariebladet  Galleri  Faktasider  Links 

Forsiden / Faktasider / Fiskesygdomme / Bakterielle sygdomme
Bakterielle sygdomme

 
 
 
Fisketuberkulose (Høstpest)
    
Symptomer

Fiskene svømmer langsommere og ofte i ryk efterfulgt af en baglæns bevægelse. Undertiden ligevægtsforstyrrelser. Huden kan miste farven og blive mælket at se på. Fiskene søger som oftest op til overfladen. På gællerne kan man se afgrænsede røde områder. 

Årsag

Stavformede bakterier, 5-20 tusindedele mm. Findes tit i raske fisk i mindre mængder. Forekommer tit i øget mængde i fisk, der er angrebne af snyltere.

Vitaminmangel ser ud til at øge risikoen for angreb af fisketuberkulose.

Fisketuberkulose skyldes bakterien Mycobacterium piscium, som imidlertid trives bedst ved temperaturer på 25-30° C og dør ved 37°. Den kan således ikke leve i mennesker.
Men bakterien Mycobacterium marinum kan også forårsage en fiskesygdom, som regnes under kategorien fisketuberkulose, og den kan være meget alvorlig for mennesker, hvis man inficeres og ikke kommer til behandling i tide.
Får man en infektion,  f.eks. i et sår på hånden, efter at have været i kontakt med akvarievand, så skal man straks søge læge og gøre opmærksom på, at det kan dreje sig om en infektion forårsaget af bakterien Mycobacterium marinum.
Behandling

Fisken bør aflives med en skarp kniv og fisken gennemkoges, så alle bakterier er dræbt, før den lægges i dagrenovationen. De anvendte redskaber skoldes efter brugen.

 
 
Finneråd
    
Symptomer

Finnerne ”smelter” bort. Rammer især Sort Spenops, men undertiden også andre ungefødende tandkarper. Skimmelsvamp (Saprolegnia) støder ofte til. 

Årsag

Bakterieinfektion.

Behandling

Rodalon (Benzalkoniumklorid). Stamopløsning: 1 ml Rodalon i 1 liter destilleret vand. Til endeligt bad: 5 ml stamopløsning pr. liter vand. Pas på ikke at overdosere!

 
 
Columnarissyge
    
Symptomer

Svampelignende belægning omkring munden og rundt om på kroppen. Fisken bliver sløv. Kan forveksles med et svampeangreb, men sammenholder man de to sygdomme vil man se, at svampenes tråde er meget mere grove.

Årsag

Angreb af bakterierne af slægterne Cytophaga og Flexibacter.

Behandling

Nifurpirinol. Forhandles hos akvariehandleren under navnet Furamor-P. Importerede fisk kan være resistente over for midlet.

 
 
Rødsyge
 
Symptomer

Fiskens bug får et kraftigt rødt skær fra overfyldte blodkar. Sygdommen kun kendt fra  barber.

Årsag

Angreb af en eller flere bakterier af gruppen Pseudomonas.

Behandling

Uhelbredelig. Angrebne fisk aflives.

 
 

Print this page