Københavns Akvarieforening
Forsiden  Foreningen  Møder  Akvariebladet  Galleri  Faktasider  Links 

Forsiden / Faktasider / Fiskesygdomme / Snyltende krebsdyr
Snyltende krebsdyr

 
 
Karpelus (Argulus)
    
Symptomer

Det op til 13 mm store krebsdyr kan ses på fisken, som svømmer uroligt rundt og forsøger at gnide dem af sig.

Årsag

Karpelusene kommer ind i akvariet sammen med det levende foder. De er sorte til mørkegrønne og er lette at kende fra cyclops, dels på grund af deres runde kropsform, dels på grund af deres jævne svømmemåde, som er helt anderledes end cyclops’  hoppende svømmefacon. Hvis foderet hældes i en hvid skål før fodringen, kan man derfor let få øje på dem og sortere dem fra.

Behandling

Fjernes fra fisken med en pincet, hvis de ikke slipper af sig selv.

 
 
 
 
Ankerorm
 
Symptomer

Ses som 10-12 mm lange pinde, der stikker ud fra fisken. I den yderste ende er den forsynet med to ægsække, som vi kender det fra de nært beslægtede Cyclops.

Årsag

Ankerormene fås ind i akvariet enten på nyindkøbte fisk eller sammen med det levende foder. Halvdelen af den op til 2 cm lange krop kan være boret ind i fisken.

Behandling

På større fisk fjernes ankerormen forsigtigt med en pincet, og det efterladte sår pensles med euflavin. Snylteren kan forinden duppes med metrifonat, da det er lidt lettere at trække parasitten ud, når den er død.

 

På mindre fisk kan man prøve at klippe snylterens krop over med en saks og lade det være op til fisken selv at udstøde den døde kropsdel og hele det fremkomne sår. En behandling med euflavin kan måske forhindre infektioner.

 
 
Artystone trysibia
 
Symptomer
Et hul på 1-2 mm i huden ved gællehulen. Ud fra hullet blafrer nogle "hudlapper". 
Årsag
Snylteren Artystone trysibia, en snyltende isopod med et interessant livsforløb. Se den efterfølgende artikel: Historie fra det virkelige liv.
Behandling
Ingen. Større fisk, som f.eks. diskosfisk, der af og til er påvist som vært for denne snylter, kan sandsynligvis overleve i flere år med snylteren inden i sig. Mindre fisk dør.
 

Print this page